menu
Word Lid
40.000 euro belastinggeld weggegooid door bedenkelijke keuze

Vanaf 1 februari wordt het vaccinatiecentrum tegen corona geopend in De Zwaan in Mol. Een goede zaak. Vlaams Belang Mol en Balen-Olmen stellen zich echter vragen bij de aanbesteding die daaraan vooraf ging. Er werd gekozen voor een firma die bijna 40.000 euro duurder is dan de tweede keuze.

Even alles op een rijtje. Op 11 januari kregen verschillende firma's een offerteaanvraag voor de levering van materialen en de inrichting van het vaccinatiecentrum in De Zwaan. Anderhalve dag later (!) moesten de offertes bij de Dienst Aankopen van de gemeente Mol binnen zijn. Zoals gewoonlijk werden er enkele criteria bepaald, waarop punten gegeven worden, om zo, bij prijsverschillen, alsnog een duurdere firma te kiezen. Deze punten zijn doorslaggevend voor de keuze voor de uiteindelijke firma die de opdracht krijgt. Een correcte en beproefde handelswijze.

De 'winnende' firma in dit verhaal, kreeg 87,81% tegenover 84,28% voor de tweede 'beste' firma. De factuur van de winnaar bedraagt 206.305 euro, terwijl de tweede keuze 167.363,55 euro vraagt (btw inc.). 87 is meer dan 84, dus in dat opzicht en puur theoretisch gezien, is de uitbesteding correct verlopen.

Maar we hebben daarbij toch enkele bedenkingen. Kan men op anderhalve dag tijd een complete, sluitende offerte indienen? Het lijkt ons dat enige flexibiliteit in dit geval aan de orde moet zijn. De enige puntjes waar men bij de Dienst Aankopen over viel, waren de ligging van de EHBO-ruimte(s) en de wachtruimte(s). De winnaars hadden één ruimte voor EHBO en één ruimte om te wachten. De tweede firma had beiden verspreid over meerdere ruimtes. Inzake corona leren we nu al maanden dat verspreiding, om de anderhalve meter-regel te bekomen, het beste is. Dat geldt niet in dit dossier blijkbaar.

Mocht dit evenwel erg belangrijk zijn, dan had men dat in de offerteaanvraag kunnen vermelden en bovendien had men, om 40.000 euro te kunnen besparen, dat punt in dit specifieke geval kunnen bespreken met de tweede firma. Temeer omdat deze firma het dubbel aantal jaren ervaring heeft in de business dan de winnaar van deze uitbesteding. Helaas speelde ervaring geen rol bij de criteria, iets wat we eveneens betreuren.

Conclusie: ja, in theorie werd voor de 'juiste' firma gekozen, maar de snelheid van de offerte - vooral te danken aan het tergend trage beleid en dito beslissingen van de paars-groene regering inzake corona - heeft de tweede firma uiteindelijk de das omgedaan, op basis van enkele details die perfect bespreekbaar en makkelijk aanpasbaar waren. Wij zien vooral 40.000 euro belastinggeld dat weggesmeten wordt, terwijl we iedere euro goed gebruikt kan worden in de strijd tegen corona.

We zullen hier de betrokken gemeentebesturen ook over interpelleren.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF